Ο Ρ.Ο. Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1953 με την αριθμ. 124/1953 απόφαση Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και αναγνωρίστηκε απ’ το διεθνές Ρόταρυ το 1954.

Έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο προσφοράς σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, απ’ τα πιο μικρά απλά και τοπικά μέχρι τα πιο μεγάλα και παγκόσμια.

Για παράδειγμα, αναφέρονται:

 

● Εμβολιασμός δένδρων, αγώνας κατά του εχινόκοκκου, έκδοση τουριστικών τριπτύχων που διανεμήθηκαν σ’ όλα τον κόσμο, αποστολή 5000 αντιτύπων διαφωτιστικού υλικού υπέρ του αγώνα αυτοδιάθεσης της Κύπρου στο εξωτερικού, καθώς επίσης και αποστολή νοσοκομειακού αυτοκινήτου, πλήρως εξοπλισμένου, στην Κύπρο, με την συνδρομή όλων των ροταριανών ομίλων της χώρας.
● Έδωσε και δίνει υποτροφίες και σπούδασε πολλούς οικονομικά αδύνατους σπουδαστές και φοιτητές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
● Ίδρυσε το 1955 το τμήμα Περιηγητικής Λέσχης.
● Εγκατέστησε παιδικές χαρές στο τότε Ορφανοτροφείο αρρένων στην Επάνω Σκάλα.
● Ίδρυσε αγροτολέσχη.
● Ενίσχυσε και ενισχύει οικονομικά αναξιοπαθούντες.
● Διένειμε δώρα σε παιδιά αγροτικών περιοχών και παλαιότερα, ρουχισμό και υπόδηση.
● Βράβευσε και βραβεύει αριστούχους μαθητές, επιτυχόντες σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές, επίσης πρωτεύσαντες αθλητές, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία.
● Εγκατέστησε με δαπάνη του την προτομή του Αργύρη Εφταλιώτη στην Μήθυμνα.
● Έφτιαξε τις πόρτες του Φρουρίου της Μυτιλήνης.
● Προσέφερε τις προθήκες στο Μουσείο Απολιθωμένων του Σιγρίου, και του Λαογραφικού Μουσείου.
● στην αναδάσωση του νησιού από εκδηλωθείσες πυρκαγιές, φυτεύοντας κυπαρίσσια στην περιοχή Αη Γιώργη-Κουτσουμπάρας Κρατήγου.
● Βοήθησε την πληγείσα απ’ τους σεισμούς περιοχή των Χιδήρων και διένειμε δώρα στους μαθητές.
● Αθλοθέτησε και αθλοθετεί κύπελλα σε Αθλητικούς- Ναυταθλητικούς, και σχολικούς Αγώνες.
●Υιοθέτησε κατά καιρούς οικισμούς και μικρά χωριά, όπου Ροταριανοί και μη γιατροί όλων των ειδικοτήτων έκαναν και κάνουν δωρεάν επί τόπου εξετάσεις στους κατοίκους και δίνουν συμβουλές. Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει την πρώην Κοινότητα Λεπετύμνου.
● Διοργάνωσε ομιλίες και διαλέξεις σε μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων, όπου ειδικευμένοι Ροταριανοί γιατροί ενημέρωσαν τους μαθητές μέσα από διάλογο σε θέματα ναρκωτικών, ηπατίτιδας, έιτζ, καπνίσματος κ.α.
●Τίμησε με επαίνους και έδωσε ποδήλατα σε συλλόγους και άτομα με ειδικές ανάγκες που έτυχαν διακρίσεων σε Πανελλήνιους αγώνες και όχι μόνο.
● Συμμετείχε σε ομαδικές βαπτίσεις (π.χ. Αρμενίων) συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Εκκλησίας.
● Τιμά τις Εθνικές Επετείους, με πανηγυρικές συνεστιάσεις, με εξαίρετους ομιλητές.
● Εορτάζει την Ναυτική Εβδομάδα με λαμπρότητα παρουσία πάντα του Αρχηγού του Στόλου.
Ίδρυσε τους Ροταριανούς Ομίλους Λήμνου και Καλλονής.