Ο κάθε ροταριανός που έχει γίνει δεκτός σε αυτήν την παγκόσμια οργάνωση κάποτε έρχεται αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Γιατί να είμαι ροταριανός;

Στη συνέχεια θα αναφερθούν δέκα λόγοι που δικαιολογούν την τιμή που απολαμβάνει ένας άνθρωπος να ανήκει στην οικογένεια του 1.250.00 ροταριανών παγκοσμίως.

1.  Μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω: Η προσφορά – και μάλιστα η ανυστερόβουλη και ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο και στο περιβάλλον – αποδείχνει ότι ο ροταριανός είναι άνθρωπος διαφορετικής ποιότητας όσον αφορά το συναισθηματικό κόσμο και τον ηθικό κώδικα αξιών ζωής. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται σε κοινοτικό και σε διεθνές επίπεδο μέσα από την ελάχιστη ετήσια οικονομική προσφορά (3 λεπτά την ημέρα). Έτσι, ο ροταριανός έχει την αίσθηση της συμμετοχής σε προγράμματα εκατομμυρίων δολαρίων που εκπονεί και υλοποιεί το Διεθνές Ρόταρυ και το Ροταριανό Ίδρυμα, όπως: ιατρική περίθαλψη, πείνα, φτώχεια, ασθένειες, αποκατάσταση καταστροφών και περιβαλλοντικών θεμάτων, προγράμματα νεότητας κ.λπ.

2. Μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους υψηλού επαγγελματικού επιπέδου: Σήμερα, πολλοί ροταριανοί είναι ηγέτες σε επιχειρήσεις, στη βιομηχανία, στις τέχνες, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στο στρατό και στη θρησκεία. Ως εκ τούτου, λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο Το Ρόταρυ προσφέρει ευκαιρίες να συναντήσω ανθρώπους υψηλού επιπέδου και να συνεργασθώ μαζί τους.

3.  Μου δίνεται ευκαιρία για προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη:*C Η συμμετοχή στο Ρόταρυ εξασφαλίζει τη συνεχή προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, αφού μου δίνονται αμέτρητες ευκαιρίες να προωθήσω τις ηγετικές μου ικανότητες, καθώς κερδίζονται εμπειρίες από ομιλίες, επικοινωνία, οργάνωση και σχεδιασμό, ομαδική εργασία, συλλογικές αποφάσεις και εκπαίδευση.

4. Καλλιεργώ και πολλαπλασιάζω τις φιλικές σχέσεις: Η φιλία ήταν η πρωταρχική αιτία ίδρυσης του Ρόταρυ το 1905 και παραμένει μία μεγάλη πρόκληση. Σήμερα, με περισσότερους από 31.000 ροταριανούς Ομίλους, σε περισσότερες από 165 χώρες, οι Ροταριανοί έχουν ή συναντούν φίλους όπου κι αν πηγαίνουν.

5.  Μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω ποικιλία πολιτισμών: Οι Όμιλοι είναι ανοικτοί σε μέλη κάθε εθνότητας, πολιτικών πεποιθήσεων, γλώσσας και θρησκευτικών δοξασιών. Οι ροταριανοί, έτσι, μαθαίνουν να τιμούν αυτήν την πολιτισμική ποικιλία, εφαρμόζουν και προωθούν την ανοχή, την κατανόηση και την ειρήνη.

6. Γίνομαι καλύτερος πολίτης: Η συμμετοχή στο Ρόταρυ αποτελεί αφορμή να γίνει κάποιος καλύτερος πολίτης. Εβδομαδιαία, τα μέλη των ροταριανών Ομίλων ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στη κοινότητα, στο κράτος και στον κόσμο σε θέματα ευημερίας, ειδικότερων και γενικότερων αναγκών. Με τον τρόπο αυτό, ο ροταριανός ενημερώνεται και μπορεί, έτσι, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στα μέτρα των δυνατοτήτων του.

7. Εθίζομαι στην παγκόσμια κατανόηση: Οι Ροταριανοί με την ποικιλία των εκδηλώσεων και προγραμμάτων τους, με τη συχνή επαφή και επικοινωνία με άλλους Ομίλους κατανοούν τα παγκόσμια προβλήματα, συμμετέχουν σε αυτά και, έτσι, προωθούν την παγκόσμια ειρήνη, έναν από τους κύριους στόχους του Ρόταρυ.

8.  Συμμετέχω σε ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία: Κάθε ροταριανός Όμιλος και Περιφέρεια διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προσφέρουν ποικιλία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των μελών. Συνέδρια, συνδιασκέψεις, συνελεύσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις προσφέρουν διασκέδαση, καθώς και ροταριανή ενημέρωση, εκπαίδευση και προσφορά υπηρεσιών.

9. Συμβάλλω στην υποστήριξη των μελλοντικών γενεών: Το Ρόταρυ υλοποιεί χιλιάδες ανταλλαγές νέων, εκπαιδευτικές ανταλλαγές και προγράμματα υποτροφιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ροταριανοί Όμιλοι δίνουν νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και συμβουλές στους μελλοντικούς ηγέτες. Το ενδιαφέρον του Διεθνούς Ρόταρυ για το περιβάλλον, την ειρήνη, την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι μερικά μόνο προγράμματα για τις μελλοντικές γενεές.

10.  Συνηθίζω να ζω σε ένα ηθικό περιβάλλον: Οι ροταριανοί εφαρμόζουν τον Τετραπλό Έλεγχο. Δηλαδή, στα λόγια, στις σκέψεις και στις πράξεις τους φροντίζουν να διασφαλίζεται η αλήθεια, η τιμιότητα, η καλή θέληση και η ωφέλεια για όλους τους ανθρώπους. Αυτό έχει γίνει το έμβλημα του Ρόταρυ, για να ενθαρρύνει τις υψηλές ηθικές αξίες σε κάθε επάγγελμα και τον σεβασμό για όλα τα αξιόλογα επαγγέλματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ένας άνθρωπος που θέλει να ονομάζεται Άνθρωπος (με άλφα κεφαλαίο) πρέπει να είναι υπερήφανος, εάν είναι ροταριανός και, εάν δεν είναι ροταριανός, του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει τα ανθρωπιστικά του αισθήματα και το ηθικό του ύψος μέσα από το Ρόταρυ, έναν παγκόσμιο Οργανισμό που δέχεται στους κόλπους του όσους ασπάζονται τις αρχές του.