5 Οκτ 2010 - Ροταριανή Ανοχή

PDF Εκτύπωση E-mail

1. ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΔΑΚΑΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ρ.Ο.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (2010-2011)
2. ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ρ.Ο.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (2010-2011)

 


 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΔΑΚΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ρ.Ο.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (2010-2011)

 

Οι ροταριανοί είναι «ρομαντικοί» και αισιόδοξοι.

Προτιμούν να βλέπουν πάντοτε το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο. Επιμένουν ότι «το ποτήρι μπορεί να γεμίσει»,  προχωρούν ένα βήμα περισσότερο, δρουν. Και δρουν εθελοντικά κυρίως, επωφελώς για τον συνάνθρωπο, ότι κι αν σημαίνει αυτό, από την οικογένεια και την κοινότητα, έως την χώρα και τον κόσμο ολόκληρο.

Φροντίζουν να γίνονται διαρκώς καλύτεροι με μοναδικό σκοπό να μπορούν να προσφέρουν την συνδιαλλαγή και την ισορροπία, την ανοχή και την αλληλεγγύη παντού όπου χρειάζεται.

Τα Ροταριανά Κέντρα Διεθνών Σπουδών για την ειρήνη και την επίλυση διενέξεων.

«Αυτή η συναδέλφωση παρέχει την δυνατότητα να δομηθεί μία ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι θα κάνουν οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές τους, προκειμένου να προάγουν την ανοχή, να ενδυναμώσουν την διεθνή κατανόηση και να διαχειρισθούν τις διενέξεις με τρόπο που να προωθείται η ειρήνη».

Τρία υπέροχα ροταριανά χαρακτηριστικά:

Το Ρόταρυ προάγει τη Συναδέλφωση και την Εθελοντική Υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο.

1. Η απόλυτη εξωστρέφεια, 
2. η πλήρης διαφάνεια και 
3. η καθολική ισοτιμία.

Το μείζον στο Ρόταρυ είναι οι συμπεριφορές ως «ίσος προς ίσον» και η αξιοποίηση της - εξ ορισμού αποδεκτής - ηγετικής προσωπικότητας ενός εκάστου Ροταριανού και όλων των Ροταριανών ανεξαιρέτως προς εξυπηρέτηση της κοινωνίας!

Και τούτο σημαίνει ANOXH.

Η φιλία, η ανοχή και η συντροφικότητα καλλιεργήθηκαν από παλαιότερους στο Ρόταρυ.

 

 


 

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ρ.Ο.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (2010-2011)

 

Η λέξη ανοχή ή η πιο εύχρηστη ανεκτικότητα είναι η διάθεση να αντιμετωπίζει κανείς με υπομονή κάτι που υφίσταται, κάτι που  τον ενοχλεί και τον δυσαρεστεί. Σημαίνει ακόμη τη διαλεκτική αντιμετώπιση όποιου αποκλίνει από το σύνηθες, το καθιερωμένο, χωρίς εχθρική διάθεση. Συνώνυμο της λέξης είναι η διαλλακτικότητα, η επιείκεια, η καλή θέληση.

Αντίθετό της είναι η αδιαλλαξία, η ακαμψία, η εμμονή, ο αρνητισμός.

Αντιλαμβανόμαστε, έτσι, ότι η ανεκτικότητα είναι μια εξαιρετικά σπουδαία αρετή του ανθρώπου και απολύτως απαραίτητη, για να αντιμετωπίζει οικογενειακά, κοινωνικά, επαγγελματικά, διαπροσωπικά, γενικώς, προβλήματα, ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονική συμβίωση.

Γιατί, όμως, για έναν ροταριανό η ανεκτικότητα αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ, δηλαδή, απολύτως απαραίτητο;

Η απάντηση είναι εύκολη, αρκεί να σκεφτούμε ότι το Ρόταρυ δέχεται στους κόλπους του

1. ανθρώπους κάθε επαγγελματικής τάξης

2. ανθρώπους κάθε πολιτικής ιδεολογίας

3. ανθρώπους κάθε θρησκευτικού δόγματος

4. ανθρώπους κάθε φυλετικής προέλευσης

5. ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης

6. ανθρώπους κάθε μορφωτικού επιπέδου κ.λπ.

Σε έναν Όμιλο, επομένως με τέτοια επαγγελματική, πολιτική, θρησκευτική, φυλετική, κοινωνική, μορφωτική ποικιλία είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των μελών, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετική νοοτροπία.

Το Ρόταρυ πρεσβεύει την ανοχή στη διαφορετικότητα, προωθεί την καλή θέληση, ενδιαφέρεται για τη συνεργασία, τη συναδέλφωση, τη φιλία τόσο μεταξύ των μελών, όσο και με τα άτομα της ευρύτερης κοινότητας και, γενικότερα, της ανθρωπότητας.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ανάμεσα στα λίγα άτομα ενός Ομίλου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η αρετή της ανεκτικότητας, δεν μας επιτρέπεται να μιλάμε για καλή θέληση, για ειρήνη και για παγκόσμια ευημερία.

Από εδώ, συνεπώς, πρέπει να ξεκινά η ροταριανή φιλοσοφία: από την καλή διάθεση για κατανόηση, σεβασμό και ανεκτικότητα των ιδιαιτεροτήτων του καθένα, αλλά με την επιβαλλόμενη αμοιβαιότητα: αν, δηλαδή, απαιτούμε –και το δικαιούμαστε- να μας σέβονται, να μας εκτιμούν και να μας ανέχονται, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς προς τους άλλους. Απαιτείται, με άλλα λόγια, διάθεση για αλληλοκατανόηση, παραίτηση από εγωιστικές τάσεις, αποποίηση προνομιακής μεταχείρισης, και στη θέση αυτών να μπουν η μακροθυμία, η συγγνώμη, η ανθρωπιά, η συναδέλφωση, οι κοινοί στόχοι. Μόνο έτσι έχουμε το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε ροταριανοί.